Laimė Kiškūnė: Merkurijus žymi ir kito ciklo – vasaros Ugnies stichijos viešpatavimo – pabaigą. Tuoj įsivyraus rudens vėsa, nors šiomis dienomis dar vasariškai šilta. Tačiau negaliu nematyti ir neužuosti, kaip augalų vegetacija palaipsniui lėtėja, apmiršta, renkamas derlius, pildomos atsargos ateinantiems šaltiems mėnesiam. Kodėl šį laikotarpį simbolizuoja nekaltybė, nepaliesta gamta, mergelė? Yra slapta priežastis: dirva atidavė gyvybės syvus maitindama augalus ir liko nevaisinga, bevertė. Tokiai dirvai reikia poilsio, naujo maisto, ji turės atsikurti per artimiausius mėnesius. Tai laikas, kai labiausiai reikia globoti ir mylėti dirvą.

Kvapų meistrė Laimė Kiškūnė ir astrologė Dovilė Krupickaitė šįkart tyrinėja, kokios planetos mus veikia Mergelės ženkle.

Astrologė Dovilė Krupickaitė: Mergelė įkūnija paradoksalią gyvybės paslaptį – per visišką materijos išskaidymą iki mažiausių dalelyčių ji sukuria sąlygas išaugti tyrai naujai gyvybei. Dabar jau mokslo įrodyta, kad mūsų DNR keičia mūsų mintys, jausmai, veiksmai, aplinka. Nori būti sveikas – būk tyras, gyvenk švariai visomis prasmėmis, pasirūpink tiek kūnu, tiek dvasia. Mergelės – geriausios slaugės, vaistininkės, žolininkės, dietologės, gydytojos (visa tai taikytina ir vyriškajai lyčiai), taip pat mokslininkės ten, kur reikia daug kantrybės ir didelio kruopštumo ištyrinėti kažkokį reiškinį, susisteminti žiniais. Paradoksalu, tačiau visam tam reikia daug tvirtybės, bebaimiškumo apginant gyvybę, o tikslą pasiekti sekasi (apie tai juk daugumas pasakų) vėlgi tik tam, kas išsaugo tyrą širdį.

Saulei perėjus į Mergelę vasaros pobūdis akivaizdžiai kinta: nuo medžių krenta pernokę vasiai, sėklas barsto žolynai, paukščiai traukia į šiltus kraštus, gyvūnai pradeda keisti kailiukus… Atėjo metas surinkti, sutvarkyti, susandėliuoti tai, kas užaugo ir paruošti dirvą naujam derliui. Sutvarkyti visą gausą taip, kad galima būtų išgyventi per žiemą ir iki kito derliaus. Tai nėra taip paprasta, nes reikalauja daug blaivaus proto, organizuotumo, darbštumo, kruopštumo, švaros, tikslumo. Pasirūpinti visais ir visu kuo. Paprastai, kukliai, sąžiningai, tyrai. Visa tai Motinos Žemės, senovės lietuvių Žemynos temos. Neveltui ir katalikų tradicijoje šiuo laikotarpiu daug dėmesio skiriama Mergelės Marijos garbinimui: mėnuo prasiseda tuoj po Žolinės, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų šventės, o rugėjo 8–ji, Švč. Mergelės Marijos gimimo šventė, nuo seno buvo ir svarbiausių išgyvenimui javų – rugių sėjos pradžia. Turbūt neveltui ir mokslo metų pradžia – žinių sėjos pradžia. Juk Mergelės ženklą valdo Merkurijus – žinių ir informacijos planeta, tik šįsyk (kitaip nei Dvynių ženkle), jis žemiškas, labai praktiškas.

Mergelės žvaigždynas – tai tyra mergelė, laikanti javų pėdą, kuriame spindi ryškiausia žvaigždė – Spika (dangaus skliaute tai 20-oji pagal ryškumą žvaigždė), nurodanti į svarbiausia – derlių. Tačiau, kad galėtum juo pasinaudoti, reikia atskirti grūdus nuo pelų, išgryninti esmę.

Slaptosios Merkurijaus savybės

Kvapų meistrė Laimė Kiškūnė: Ūgliai, lapai, spygliai, ūsai, dygliai tol, kol jie formuojasi, yra minkšti ir švelnūs. Taip yra dėl to, kad ankstyvuoju augalo vystymosi periodu svarbiausias yra Vandens elementas. Šis elementas aktyvina gyvybines formas ir yra būtinas formavimosi procesams. Toje subtilioje, jautrioje būklėje augalo organai yra lengvai pažeidžiami, šaltis, karštis, sausra, kenkėjai yra daug labiau pavojingi, negu bet kurioje kitoje vystymosi stadijoje. Augalams bręstant, jie darosi sausesni ir kietesni. Tai vyksta todėl, jog sustiprėja džiovinanti, kondensuojanti Ugnies elemento įtaka. Trumpai tariant, augalo vystymasis prasideda dėl Vandens elemento, tačiau savo aukščiausią  brandą jis pasiekia veikiamas Ugnies elemento.

Greito ir dinamiško Merkurijaus įtakos sustiprėjimas, lemia pavasario Orą ir tuo pačiu užbaigia pavasario kaitos ciklą. Tuo metu išryškėja augalų išorė – gėlės, kvapai, spalvos, – augalai lengviausiai atskiriami pagal išorinius bruožus. Tarp dviejų ženklų, kuriuos valdo Merkurijus – Dvynių ir Mergelės – susidaro status kampas. Tuose ženkluose vyrauja priešingi – Oro ir Žemės – elementai. Šios savybės rodo, kad šie ženklai yra tarsi dviejuose skirtinguose lygmenyse – Dvynių ženklas siejasi su augimu, žydėjimu, didžiausiu augalo suvešėjimu ir vaisingumu, o Mergelės ženklas – su materialumu, brandžia vaisiaus ir sėklos būkle. Tai laikas, kai gamtos jėgos pasiekia savo tobulumą. Kai augalas pasiekia savo paskutinę vystymosi stadiją, augalo substancijų srautas įsiveržia į vaisių ir sėklą juos nokindamas, pasitelkęs šiltą, džiovinančią Saulės galią.

Astrologiniu požiūriu augalų gyvenimą ir jų formas labiausiai lemia Saulė ir Merkurijus. Metinis Saulės kelias labiausiai matomas vienmečių augalų gyvenime. Jų augimas ir vytimas atspindi augančią ir mažėjančią Saulės galią, o visą šį periodą suskliaučia Merkurijaus įtaka.

Tad kuo kvepia vasaros pabaigtuvių Merkurijus? 

Pavasario pabaigoje jis kvepėjo gaiviais, drėgnais ir saldžiais, anyžiniais kvapais. Pankoliais, krapais, salierais, saldymedžiais ir pačiomis kvapniausiomis pavasario gėlėmis.

Dabar jis kvepia ramiai, giliai, maloniai ir paslaptingai – prinokusiais vaisiais, sausomis žolėmis, saulėtais citrusais, kvapniais balzamais, išdžiūvusia mediena, salsva, sausa žeme ir sėklomis.

Vasaros Žemės, nekaltosios Mergelės paslaptingojo kvapo kompozicija: Žoliškai tyros levandos, citrinkvapės, raminančios citrinžolės, saldžiai mėtomis kvepiantys mairūnai, balzamiškai prieskoniška mastika, motinos pienu ir sausa mediena dvelkiantys vėsūs santalai, pipiriški, citrusais kvepiantys kanariai, sausos, suskeldėjusios žemės kvapą primenančios vetiverijos ir salierų sėklos.

Jei jums patinka mūsų straipsniai, prašau paremkite mus. Ačiū!