Skorpionas danguje atsirado po to, kai, pasiųstas dieviškosios Dianos, savo nuodingu įkandimu į kulną nužudė arogantišką ir kvailą galiūną medžiotoją Orioną. Taip jis parodė, kad perdėtas pasitikėjimas materialiuoju pasauliu greitai baigiasi nemaloniomis ir skausmingomis netektimis.

Astrologė Dovilė Krupickaitė ir kvapų meistrė Laimė Kiškūnė jau netrukus baigs metų ciklą apie planetas ir kvapus. Jūsų dėmesiui – vienas paskutiniųjų ciklo straipsnių.

Atėjo metas šalčio nukąstai materijai sunykti, transformuotis ir tapti trąša naujo ciklo gyvybei. Lieka tik tai, kas atlaikys žiemos speigus. Gamtoje tai turbūt pats pilkiausias ir nykiausias tarpas: nukrenta paskutinieji nurudę lapai ir apniukusią tylą sutrikdo nebent vėjo nešamo lietaus šuoras ar varno kranktelėjimas. Laikas galutinai pasiruošti giliausios ramybės laikotarpiui. Visa veikla iš išorės persikelia į vidų. Net meškos, ką jau kalbėti apie smulkius gyvius, sulenda į žiemos guolius. Sakoma, kad po šv. Andriejaus (lapkričio 30 d.) jau galima eiti į mišką, nes meškos užmiega. Tik žuvys neršia, bet tai jau vyksta gelmėse…

Žmonių gyvenimas taip pat turi keistis. Ankstesniais laikais tai vyko tarsi savaime: lauko darbai baigti, žemė palikta ramybėje. Tradiciškai nuo šv. Martyno (lapkričio 11 d.) nebebuvo galima judinti žemės. Pagrindiniai darbai – linamynis ir kūlimas – vyko po stogu. Įdomu, kad kulti pradėdavo labai anksti, patekėjus Orionui (!), kuris neretai vadinamas Kūlėjais. Net vėlės grįžta į namus po ilgo darbo saugant laukus ir derlių. Atsidėkojant joms švenčiamos Vėlinės.

Dabar metas sukaupti visas vidines jėgas, nusiteikimą sunkiam – šalčio ir tamsos laikotarpiui. Neatsitiktinai Skorpiono ženklą valdo Marso ir Plutono – veiklios jėgos ir galios – planetos. Tačiau Marsas čia veikia nebe atvirai, kaip Avino ženkle, o tarsi slapčia, skatina vidinį veiksmą. Jei žmogus nepanaudoja savo jėgų vidiniams pokyčiams, vidinės stiprybės ugdymui, jos gali išvirsti į agresiją prieš patį save, į savidestrukciją. Tol, kol susivoksi ir imsi keistis. Savigailai vietos čia nėra.

Plutonas – tai didžiulė vidinė galia, kurią būtina išnaudoti didinant sąmoningumą, atsakomybę už save ir pasaulį, nukreipiant žvilgsnį į dvasinius tikslus. Kitaip tariant – išmokti pokyčių, sunkmečio baimes paversti stiprybe jas išgyvenant.

Skorpione egzaltuoja Uranas – laisvės planeta. Ji puikiai jaučiasi ten ir su tais, kurie neturi prisirišimų. Žinia, materija laikina, laikini ir mes šiame pasaulyje, tad nėra prasmės bijoti kažko netekti, juolab anapusybės.  Su tokia nuotaika ir mirusiuosius prisiminti galima be baimių, verčiau jiems padėkoti.

Šiuo laikotarpiu tarsi išnyksta riba tarp šio pasaulio ir to, kuris nepažintas, tarp gyvybės ir mirties. Tai ir seksualumo, siejamo su gyvybingumu, bet ir gyvybės paslaptimi tema. Būtent po Skorpiono ženklu gimusiems suteikiama didesnė įžvalgos galimybė, intuicija, didelė vidinė jėga, kurią nelengva suvaldyti, o kitiems – priimti.

Kvapų meistrė Laimė Kiškūnė: Sausa ambra ir mediena kvepianti rudens Žemė palengva pereina į rudens Vandenį. Vanduo – tai žiemos elementas. Gamta greitai netenka savo auksinio rūbo. Vandens kryptis dabar yra žemyn. Visai kitaip buvo vasarą, kai Mėnulio veikiamas Vanduo kilo iš šaknų į viršų pripildydamas pumpurus ir žiedus gyvybės ir padėdamas užmegzti naują sėklą ir vaisių. Šiuo metu vanduo padeda žemei perdirbti ir asimiliuoti organinius likučius. Augalų liekanos pradeda greitai irti ir pūti, tuo būdu pamaitindamos žemę, kurdamos humuso. Jo reikia dirvai, kad pavasarį vėl galėtų iškelti didžiulį gyvybingos augalijos sluoksnį į paviršių.

Alchemijoje šis procesas yra vadinamas irimo faze, „nigredo“, juodąja faze. Jis netgi laikomas gamtos raktu. Kai tai, kas tyra atskiriama nuo to, kas netyra, kai visos spalvos virsta juoda. Mūsų platumų gamtoje kaip ir alchemijoje irimo procesas vyksta lėtai, palaipsniui, gausiai palaistant vandeniu iš dangaus ir procesus sulėtinant šalčiu.

Ruduo aprašomas kaip sausas periodas, t.y. jame vyrauja Žemės elementas. Tai mums gali atrodyti keista. Tačiau čia nekalbama apie orą, kuris rudenį būna šaltas ir drėgnas, o turima omenyje tai, kad augalai liaujasi syvus kelti iš šaknų į viršų, jų sultys išdžiūva, nudžiūva, sustingsta ir patys augalai. Vandens Elementas šiuo metu atlieka ardytojo vaidmenį, bet kokią formą lėtai paversdamas beforme medžiaga. Jos dvasia išsilaisvina ir atsiskiria nuo inertiškos materijos.

Skorpiono ženkle veikia Marsas ir Plutonas –  kaip du priešingi elementai Ugnis ir Vanduo. Tai, kas geriausiai atspindi laikinumą ir mirtį. Alchemijoje ši sąjunga materiją grąžina į jos pirminę būklę – mirimo tamsą. Niekas neatgims, jei pirma nenumirs. Sėkmingas šios stadijos įveikimas lemia sėkmę ateityje ne tik augalams, bet ir visai gyvajai gamtai.

Marso valdomi augalai dažniausiai yra dygūs – arba tiesiogiai – turi aštrius dyglius, arba netiesiogiai – yra aštraus, deginančio skonio ir kaitraus kvapo, kaip juodieji pipirai arba garstyčios, arba dar ir raudonos spalvos (kaip raudonieji pipirai). Plutonas nėra iš astrologinių planetų septynetuko, tačiau jis turi svarbią įtaką augalijai. Jie su Neptūnu pasidaliję vandenų ir požemio karalystes. Plutono augalai turi slaptų savybių arba sąveikauja su kitais augalais netikėtais būdais. Plutonas valdo gamtos mirtį ir prikėlimą, todėl pradeda reikštis kaip tik tuo metu, kai gyvybė nueina į požemius. Plutono karalystės augalai – svogūnėliai ir daugiamečiai žoliniai augalai, kurie rudenį „pasislepia“ po žeme, kad išgyventų žiemą ir prisikeltų ankstyvą pavasarį. Plutono mylimiausias kvapas yra opopanaksas.

Be saldžiai, aitriai balzamiškai gyvūniško opopanakso, Plutono puokštę sudaro kiti du klampūs, aitrūs, medieniškai žoliški, vaškingi priekoniški kvapai – mimozos ir tabakas.

Rudens Marso kvapų puokštė sukomponuota iš:

gėliškai, uogiškai, prieskoniškai žoliškų, aitriai saldžių kalendrų sėklų;

citrusiškai aldehidiškų, vaisiškų laurenių;

spygliuočiais, smilkalais, žeme dvelkiančio, sauso mirties ir prisikėlimo medžio kipariso aromato;

svaigių, tujonu persmelktų baltojo pelyno aromatų;

kamparingo, žemėto kalninių imbierų šaknų kvapo;

kaitrios, apelsinais, imbierais, prieskoniais dvelkančios ciberžolės.

Šių abejų planetų augalų puokštė Skorpioną nukvėpina salsvu degėsių, žemės ir ugnies, deginamų lapų, laužo svaigiai aitriu kvapu.

Jei jums patinka mūsų straipsniai, prašau paremkite mus. Ačiū!