Ar dažnai susimąstome, kas lemia ilgalaikį pasitenkinimą veikla? Juk skirtingi žmonės, dirbdami tą patį darbą, gali jaustis visiškai skirtingai, patirti skirtingą pasitenkinimo lygį. Panašu, jog svarbu žinoti laimės formulę: tik ar ji egzistuoja?

Laimės veikloje formulė išties egzistuoja, o jos pagrindas – tinkama sąmonės būsena, iš kurios veikiame. Ilgiau domintis savimi ir savirealizacija tampa akivaizdu, kad nėra ypatingo darbo – tik ypatingi būdai atlikti paprastus veiksmus.  Svarbu ne tai, ką ir kaip darome, o kokioje sąmonės būklėje veikiame. 

Daugiau nei 20 metų praktikos patirtimi konsultuojant vyrus ir moteris asmeninio augimo veikloje bei gyvenime temomis dalinasi lektorius, asmeninio tobulėjimo mokymų centro „SoulACTION“ įkūrėjas Rimvydas Židžiūnas.

Rimvydai, ką reiškia būti laimingu veikloje ir kaip galima būtų apibūdinti šį jausmą?

Įsivaizduokime, kad dirbame darbą, kuriame jaučiamės pilnai realizuoti. Tai reiškia, jog šioje veikloje sėkmingai naudojame viską, kas mums duota: savo sugebėjimus, talentus, vertybes, tikslus, svajones. Žinoma, dažnai ne visas duotybes galime realizuoti tik darbe, todėl svarbu turėti hobių. Tačiau kalbant apie veiklą bendrąja prasme, kurioje telpa ir darbas, ir hobiai, veikla turėtų suteikti galimybę pilnai realizuoti visas žmogaus prigimtines duotybes ir išmoktas žinias, įgytus įgūdžius – tai suteikia pilną savirealizacijos, o kartu ir laimės veikloje jausmą.

Ar skiriasi moteriškos ir vyriškos laimės būsena veikloje?

Kalbant apie savęs įtvirtinimą, t.y. rezultatus, pasitenkinimo jausmas nesiskiria – tiek vyrui, tiek moteriai gali patikti gauti didelį atlyginimą ir tai yra normalu. Kalbant apie kitą laimės dedamąją – kūrybą – tiek vyrams, tiek moterims nepatinka nekūrybiški, savęs išreikšti neleidžiantys darbai – čia skirtumo taip pat nėra. Tačiau trečia dedamoji – realizacijos jausmas – skiriasi.

Kalbėdami apie realizacijos jausmą veikloje, turime atminti prigimčių skirtumus ir į juos atsižvelgti. Norėdamas patirti pilną realizacijos jausmą veikloje, vyras pirmiausia turėtų realizuoti prigimtinį faktą, kad jis yra vyras, o moteris turėtų realizuoti bei atskleisti savo moterišką prigimtį. Kaip tai padaryti? Štai čia ir prasideda menas. Vyrams realizuoti savo vyrišką prigimtį veikloje yra lengviau, o moterys dažnai patiria sunkumų – vien todėl, kad didžioji dalis darbų ir verslų yra sukurti vyriškos prigimties realizavimo principu.

Ar laimės būsena, patiriama veikloje, susijusi su rezultatais?

Rezultatai veikloje taip pat svarbūs. Norimų rezultatų pasiekimas suteikia pasitenkinimo jausmą, kuris stipriai prisideda prie laimės būsenos. Pasitenkinimą darbu dažniausiai kuria atlygis, arba kitoks darbo įvertinimas. Skirtumas tarp pasitenkinimo veikla ir laimės jausmo toks, kad laimės būsena apima visą žmogų iš esmės, o pasitenkinimas tiesiogiai susijęs tik su konkrečių poreikių ar ambicijų patenkinimu. Tad pasitenkinimas norimais veiklos rezultatais – svarbi sudedamoji laimės jausmo dalis, viena trečioji, kurio kitos dvi dedamosios sąlygos – realizacijos ir savęs išraiškos jausmas – kai darbas nėra atliekamas mechaniškai.

O jei veikloje išvis nejudama link rezultato – ar tokie veiksmai gali teikti pasitenkinimo jausmą?

Žmogus gali patirti laimės jausmą atlikdamas veiksmą, neturintį akivaizdžių rezultatų – t.y. negaudamas už tai atlygio, nesulaukdamas įvertinimo. Pavyzdžiui, auginti gėles. Jei šiame veiksme patiriamas realizacijos jausmas, žmogus gali realizuoti savo prigimtines duotybes, talentus – jis jausis laimingas. Jei žmogus tame pačiame veiksme dar gali ir save išreikšti, t.y. gimsta kūryba – laimės jausmą jis patirs dar giliau. Patirdamas realius savo veiksmo rezultatus, žmogus dar labiau pastiprins laimės jausmą. Tad laimės jausmą galima „pamatuoti“ totalumu – kaip stipriai jis apima žmogų. Pasitenkinimas rezultatais apima žmogaus asmenybę, tačiau laimės jausmas gali būti kur kas platesnis – užpildantis visą žmogų, kaip esmę. Tačiau standartiškai žmonės yra linkę susiaurinti laimę veikloje tik iki pasiekiamų rezultatų ir jų teikiamo džiaugsmo.

Kuo pasižymi vyriškos ir moteriškos prigimčių realizavimas veikloje?

Vyriška prigimtis realizuojama, kai sistemingai siekiama tikslų, juos lydi valia, disciplina, vidinis surinktumas ir panašios savybės. Visi vaikai to išmoksta dar mokyklose. Moteriška prigimtis – tai atsipalaidavimas, grožis, lengvas takumas, mėgavimasis pačiu procesu. Svarbu paminėti, kad žmonėms būdingas prigimčių dualumas – kiekviename žmoguje slypi ir vyriška, ir moteriška prigimtys, nepaisant to, kokios lyties esame.

Kas daro laimingą veikloje vyrą, o kas moterį? Ar skiriasi vyriškas ir moteriškas veikimo principas realizacijos jausmui pasiekti?

Taip, yra nemenkas skirtumas. Vyrai gali jaustis laimingi vien dėl veiklos rezultatų – išorinių atributų. Jei darbas ir veiklos rezultatai tenkina, vyrui lengviau ignoruoti vidinės būsenos disbalansą: pervargimą, stresą, domėjimąsi vien tik darbu, prastesnį miegą. Moteriai šiuos dalykus ignoruoti žymiai sunkiau – jai svarbiausia tai, kaip ji jaučiasi veikdama. Žinoma, moteris taip pat gali ignoruoti savo vidinę būseną ir netgi tokiu būdu pasiekti aukštų rezultatų. Tačiau, objektyviai turėdama jaustis laiminga, laimės ji nejaus jei bus pervargusi, prikaupusi streso ir pan. Moteris nebus visiškai laiminga veikloje, jei jos moteriška prigimtis liks nerealizuota. Pavyzdžiui, jei moteris turi ateiti į darbą ir paslėpti visas savo moteriškos prigimties savybes – ne tik išoriškai, bet ir vidinius moteriškus talentus, tokius kaip intuicija ir pan. – jos realizacijos jausmas darbe bus stipriai mažesnis, nei galėtų būti. Todėl moteriai yra labai svarbu, kad darbas ją atskleistų. O vyrui svarbiausia, kad darbas padėtų realizuoti jo talentus.

Taigi, panašu, kad jau žinome ir pagrindinę laimės jausmo veikloje formulę?

Taip. Totali laimė veikloje – tai kompleksinė formulė. Ji susideda iš savęs įtvirtinimo, t.y. rezultatų, savęs išraiškos, t.y. kūrybos ir realizacijos jausmo – buvimo ten, kur viskas, ką mokame, ką žinome ir kas esame yra reikalinga ir galime tai realiai panaudoti. Kaip šią formulę pritaikyti gyvenime ir pasinaudoti ja praktiškai daugiau kalbu savo paskaitose ir viešuosiuose seminaruose.

Ačiū už pokalbį!

Artimiausi renginiai: 3 seminarų ciklas „Atrask pilnatvės jausmą veikloje“ (ONLINE)

Kalbino Miglė Kačinskaitė

Jei jums patinka mūsų straipsniai, prašau paremkite mus. Ačiū!