Kiekvienų metų pabaiga – ypač simbolinis laikas, kurio metu daugelis apsvarsto visus praėjusius metus, prisimena slapčiausias ir brangiausias svajones, kuria artėjančių metų planus. Kaip pasitikti Naujuosius metus, kad naujoji pradžia būtų harmoninga, darni, o nauji artėjantys metai džiugintų pilnatve ir svajonių išsipildymu? Apie kokybišką Naujųjų metų sutikimą kalbamės su meditacijos centro „Meilės kelias“ įkūrėja Sarani, jau penktus metus organizuojančia sąmoningo Naujųjų metų sutikimo vakarėlius.

Sarani, Lietuvoje įkūrėte meditacijų centrą ir bendruomenę pavadinimu „Meilės kelias“. Gal pristatytumėte šią realizuotą idėją išsamiau?

„Meilės kelias“ – tai ir meditacijų, savęs pažinimo centras, ir leidykla, ir, svarbiausia, bendraminčių bendruomenė. Šis meditacijų centras gyvuoja jau aštuoniolika metų ir yra vienas iš pirmųjų meditacijų centrų Lietuvoje. Žinoma, per visus gyvavimo metus buvo įvairių raidos fazių, įvairių etapų, bet iš esmės esame atviri žmonėms jau beveik dvidešimt metų.

Jei reikėtų „Meilės kelią“ apibūdinti trimis žodžiais, pasirinkčiau žodžius meditacija, terapija ir šventė. Centro erdvė skirta ne tik medituoti, dirbti su įvairiais savo skausmais, nuoskaudomis, bet ir švęsti, mėgautis gyvenimo spalvomis ir džiaugsmu, atradus sielos ramybę. Juk ilgus metus meditavus, sistemingai dirbus su savimi, dažnai ateina paprastas klausimas: o kas po to? „Meilės kelias“ padeda prisiminti, kad žmogaus gyvenimas yra skirtas ne tik dirbti, bet ir švęsti, mėgautis to darbo vaisiais. Šiuo atveju – vidinio darbo su pačiu savimi.

Tad vien meditacijos vidinei džiaugsmo būsenai sukurti nepakanka, tiesa?

Kūryba ir šventė – svarbūs meditacijos elementai. Išsilaisvinusią energiją reikia kažkur nukreipti, įkūnyti. O kalbant apie pačią šventę, žmogui džiaugsmo ir laimės būseną kuria šventės kūrimas, dalyvavimas joje, šventimo procesas, dalinimasis su kitais.

Kalbant apie šventes, jau penkerius metus iš eilės organizuojate sąmoningas Naujųjų metų sutiktuves. Kuo ypatingi šie vakarėliai?

Pirmą kartą į „Meilės kelio“ organizuojamas Naujųjų metų sutiktuves besiregistruojantys žmonės dažnai klausia, ar bus vietos, ar čia susirenka tik draugai, ar galima prisijungti šiaip, tiesiog nusprendus. Dirbdama su žmonėmis daug metų ir žinodama šį galimą „nepatogumo“ jausmą, šventės pradžioje visuomet organizuoju žaismingus visų susirinkusiųjų apjungimo, tarpusavio susipažinimo ritualus, kad kiekvienas šventės dalyvis jaustųsi jaukiai ir patogiai – nesvarbu, ar atvyko su kažkuo, ar visiškai vienas. Naujametiniai renginiai suburia išties skirtingus žmones, netgi iš skirtingų šalių – šiemet sulauksime svečių ir iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos.

Taip pat, įdomu tai, kad Naujųjų metų švenčių temos „Meilės kelyje“ kasmet skiriasi. Pirmaisiais metais Naujųjų sutiktuvės dar buvo daugiau mažiau „eksperimentinės“: organizavome šokolado magijos vakarą, remdamiesi tuo metu Lietuvoje dar nelabai žinoma kakavos ceremonija. Antrieji metai buvo skirti garsui, tretieji – draugystei, draugiškumui. Praėjusių metų sutiktuvės buvo dedikuotos pojūčių ir tantros pasauliui.

O kokia buvo 2020-ųjų metų sutiktuvių tema?

Šių Naujųjų metų sutiktuvių šventės tema buvo „Gyvenimo Spalvos“. Ši tema ypač plati: kas mes esame, kaip išreiškiame save per spalvas? Ne tik tiesiogiai, bet ir subtiliai: per jausmus, tam tikrą gyvenimo kokybę, būseną.

Kaip jau minėjau anksčiau, „Meilės kelias“ yra ir leidykla. Šiuo metu leidžiame naują knygą, pavadinimu „Jūsų gyvenimo spalvos“, kuri kol kas dar nėra pasirodžiusi knygynuose. Ieškodama šventės temos pastarosioms Naujųjų metų sutiktuvėms, rinkdama jų formatą, iškart prisiminiau naująją knygą – ji ir tapo naujausios šventės įkvėpimu.

Ar ypatingai Naujųjų metų šventei yra svarbūs išoriniai atributai, tokie kaip maistas, drabužiai, ar pakanka stiprių išgyvenimų, patiriamų viduje?

Mano nuomone, visi pojūčiai, kuriuos gali patirti žmogus yra prasmingi ir reikalingi: tai ir rega, ir muzikos, malonių garsų girdėjimas, ir visas sensorinių pojūčių pasaulis, patiriamas per lytėjimą, ir tai, kokius skonius patiriame ragaudami maistą – visa tai sukuria atitinkamą atmosferą, suformuoja būseną. Juk šventė – tai nes kas kita, kaip tam tikra atmosfera, šventiška būsena.

Naujųjų metų išvakarės energijos prasme yra išties svarbus metas: kaip juos sutiksime, kaip žengsime kitą, sekantį žingsnį į naują gyvenimą, naują savęs kokybę? Jei mūsų pojūčiai yra atviri, patiriame šią akimirką čia ir dabar: ragaudami nuostabius skonius, klausydamiesi gražaus šventinio koncerto nesame nei vakar, nei rytoj – esame čia, pilnai išgyvename šią akimirką, pasinerdami į pojūčių pasaulį. Tai juk tikras dvasingumas!

Tačiau tai neatsiejama ir nuo vidinių išgyvenimų, vidinės, asmeninės meditacijos, tiesa?

Taip, ką labiausiai noriu padovanoti kiekvienam Naujųjų metų sutiktuvių dalyviui – tai šventės ir vidinės tylos susijungimą. Mūsų naujametinių švenčių nesikeičianti tradicija yra tylos ritualas, kurio metu kiekvienas dalyvis patiria ir išgyvena save, nepriklausomą nuo išorėje vykstančios šventės. Kiekvienais metais ateina toks momentas, kai visą šventės šurmulį, muziką, bendravimą perkeliame į vidų. Bent kelias akimirkas pabūti tyloje, pačiam su savimi, dalyvaujant maloniame šventės sūkuryje yra labai svarbu. Naujųjų metų sutiktuvės – stipri susitelkimo akimirka, iš kurios žengiame pirmyn, nukreipiame visą savo energiją, kaip ketinimą, į naujas gyvenimo kokybes. O tam, kad susitelktume ir sąmoningai žengtume pirmyn, neišvengiamai turime sustoti – pakliūti į vidinę tylą.

Ką daryti žmogui, kuriam nesinori švęsti Naujųjų metų, ar tam, kuris šios šventės visai nesureikšmina, yra pasyvus?

Aš labai tikiu kiekvieno žmogaus individualumu, tikiu, kad visi esame labai skirtingi, keliaujame skirtingose kelionėse, esame skirtinguose gyvenimo etapuose. Pirmiausia, reiktų išsiaiškinti, ką kiekvienam žmogui reiškia žodžiai „švęsti“ ir „nešvęsti“. Jei žmogus jaučia, kad jam šiuo metu reikalingas vienoks ar kitoks Naujųjų metų išvakarių formatas – viskas puiku. Jei žmogus įstrigęs depresyvioje būsenoje, skausme, galbūt taip pat nebūtina savęs prievartauti vien „iš reikalo“, galbūt verta pabūti tame skausme? O galbūt priešingai, reiktų vengti pabėgimo, izoliacijos, priimti šventės kvietimą, ištiestą draugišką kažkieno ranką? Kiekvienas atvejis labai individualus. Jei kalbame apie tikrą nenorą švęsti, kiekvienu atveju reiktų rasti tikrąją to priežastį.

Ar Jūsų organizuojamose Naujųjų metų sutiktuvių šventėse laukiami visi norintys?

Taip, visi! Ir norisi tą pabrėžti. Žinoma, paprastai susirenka žmonės, bent kiek besidomintys meditacija, sąmoningu gyvenimo būdu, galbūt jau lankęsi „Meilės kelio“ organizuojamuose seminaruose. Tačiau tikrai kviečiame visus žmones be išimčių – jei tik jiems įdomu patirti Naujųjų metų išvakares jaukioje bendrystėje, ramiame susitelkime į save, savo vidų ir džiaugsmingame vidinio pasaulio išslaisvinime bendroje šventėje.

Sarani, ko palinkėtumėte visiems skaitytojams naujų, 2020-ųjų metų proga?

Kviečiu visus peržiūrėti, kokių spalvų praėjusiais metais Jūsų gyvenime buvo daug, kokių mažiau ir kokių naujų spalvų bei savybių norėtumėte įnešti į savo gyvenimą naujais, 2020-aisiais metais.

Daugiau apie bendruomenę „Meilės kelias“: https://www.facebook.com/leidykla.meiles.kelias/

Džiaugsmingų ir sėkmingų Naujųjų metų!

Kalbino Miglė Kačinskaitė

Jei jums patinka mūsų straipsniai, prašau paremkite mus. Ačiū!