„Prieš 5000 metų, DAO mokyme apie žmogaus seksualinę energiją buvo žinoma tiek, kiek dažna šių dienų moteris net nenumano. Nors mokslo pažanga per tiek tūkstanmečių pažengė septynmyliais žingsniais, seksualumo tema taip ir liko tabu. Kiekvieno iš mūsų kūne slypi galingas energijos užtaisas, bet ne kiekvienas žino, jog ją galima transformuoti į kūrybinę energiją ir išspręsti moteriškas problemas,“ – pasakoja sertifikuota DAO praktikų instruktorė, mokymų moterims „Gydomoji Tao Meilė“ įkūrėja, seksologė Edita Esenku Šimkutė. Tikimės, kad šis interviu pakeis jūsų mąstymą apie seksualinę energiją kaip apie kažką nešvaraus ar netinkamo.

Edita, kodėl susidomėjai DAO meilės praktikomis? Kaip jos pakeitė tavo gyvenimą?

DAO praktikos tiesiog įsiveržė į mano gyvenimą. Pirmiausia pradėjau jausti energijos judėjimą kūne, o tik gerokai vėliau ėmiau skaityti knygas – sakyčiau, atvirkštinė schema nei daugelio saviugda užsiimančių žmonių. Prieš septynerius metus kardinaliai pakeičiau savo gyvenimo būdą: pradėjau sveikai maitintis, praktikuoti DAO meditacijas ir ciguną, pamažu atsitraukė senieji draugai. Laikui bėgant susidomėjau daosių meilės praktikomis, padėjusiomis atskleisti moteriškumą ir seksualumą. DAO labai platus mokymas, iš dalies giminingas indų jogos sistemai. Labiausiai mane sudominusi sritis buvo būtent darbas su seksualine energija.

Pokyčius lėmė naujo vyro atsiradimas mano pasaulyje. Šis žmogus jau porą dešimtmečių užsiima joga, jo dėka buvau supažindinta su praktikomis ir plačiai žinomu kinų meistru Manteku Čija (Mantak Chia), reziduojančiu Tailande. Šis meistras vienintelis pasaulyje taip detaliai, suprantamai ir labai etiškai perduoda seksualines praktikas, kurias galima vadinti daosių tantra.

Kiekvienas žmogus, užsiimdamas bet kokiomis praktikomis, privalo turėti asmeninę motyvaciją, kad būtų tęstinumas. Mane motyvavo negalėjimas pasiekti orgazmo, taip pat emocinis nestabilumas. DAO – tai kompleksinis mokymas, todėl norint pasiekti rezultatų seksualinėse praktikose, rekomenduojama susitvarkyti su emocijomis, įveikti kūno blokus, trukdančius energijos cirkuliacijai meridianuose. Taip pat reikia fiziškai sustiprinti raumenis, atliekant panašius į Kėgelio pratimus bei treniruojantis su nefrito kiaušiniu. Daosių praktikas galiu apibūdinti kaip seksualinį kung fu arba ciguną, nes kalbame ne tik apie fiziologiją, bet ir apie energijos judėjimą kūnu.

Laikui bėgant taip pasikeičiau, kad net veido bruožai tapo švelnesni. Išmokau mylėti save, kalbant apie seksualinę sritį, jau galėjau patirti trijų lygmenų orgazmą, aprašomą meistro Manteko Čija knygose (jos yra ir lietuvių kalba),  cirkuliuoti seksualinę energiją savo kūne. Paleidę emocinius blokus tampame daug atviresni meilei. Tad ir aš tapau emociškai stabilesnė, labiau suvokiu savo moterišką vidinį pasaulį. Po kelių metų praktikų, meistras Mantekas Čija pasiūlė tapti instruktore ir skleisti DAO praktikų mokymą Lietuvoje. Dabar man tai teikia daug džiaugsmo ir savirealizacijos galimybių – dalindamasi savo žiniomis aš augu pati, daug džiaugsmo teikia tai, kad moterys pradeda kitaip priimti save ir savo seksualumą.

Kas tai yra seksualinės energijos transformavimas? Kam jis reikalingas?

Visų pirma noriu pasakyti, kad seksualinės energijos transformavimas aktualus tiek gyvenančioms poroje, tiek vienišoms moterims, nes, nepriklausomai nuo to ar gyvenate poroje, seksualinę energiją mūsų kūnas gamina pats. Klausimas tik ar kažką su ja darysime, ar ne.

Seksualinė energija moters kūne labai dažnai užstringa krūtyse, todėl rekomenduojamas krūtų masažas, padedantis išvengti priešmenstruacinio krūtų tempimo, taip pat makšties masažas naudojant nefrito kiaušinį. Pasak DAO mokymo, užsistovėjus seksualinei energijai moters seksualinėje srityje kaupiasi toksinai ir laikui bėgant atsiranda auglių.

Noriu akcentuoti, kad menstruacijų metu moteris praranda labai daug gyvybinės energijos. Kūnas viską, kas geriausia organizme, sudeda į kiaušinėlį, kuris nepastojus beprasmiškai žūva. DAO meilės praktikų tikslas – šią atominę energiją iš kiaušialąstės integruoti atgal į kūną ir taip turėti daugiau gyvybinės energijos. Tai ir yra seksualinės energijos transformavimas. Moteris jaučiasi laimingesnė ir energingesnė, gali nuveikti daugiau darbų. Kai gerai jaučiamės, mes iš tiesų džiaugiamės.

Transformuota seksualinė energija realiai įjungia mūsų kūrybą, ateina daugiau idėjų ir kas svarbiausia, yra jėgų tas idėjas įgyvendinti. Anksčiau manęs dažniau klausdavo, kaip aš viską suspėju, socialiniuose tinkluose dažnam atrodo, jog esu veiksmo sukūryje, o iš tiesų mano gyvenime viskas dėliojasi harmonijos principu, skiriu atitinkamai laiko tiek darbui, tiek poilsiui. Tiesiog tai ta pati mūsų kūnuose slypinti seksualinė energija, jei mes ją nukreipiame į aukštesniuosius energetinius centrus, galime nuveikti gerokai daugiau.

Orgazmo tema mūsų visuomenėje vis dar tabu. Ko svarbaus moterys nežino?

Seksualumo tema žmones Lietuvoje glumina. Jie suklūsta ir dažnai suprunkščia išgirdę žodį „orgazmas“, lyg tai nebūtų jų gyvenimo dalis. Taip, tai dalykai, kurie vyksta už šeimos miegamojo durų, tačiau juk niekas nesiūlo viešinti kažkieno asmenines intymias detales. Aš kalbu apie tinkamą išprusimą seksualinėje sferoje, kurio tikrai labai trūksta tiek jaunoms, tiek vyresnėms kartoms. Vyresnės kartos viską turėdavo atrasti savarankiškai, nes ši tema apskritai buvo uždrausta. Jaunesnės kartos mokosi iš filmų, kurie yra tokie prasti „mokytojai“, kad jaunos merginos pradeda manyti, jog jos frigidiškos, nejaučia ir nesupranta savo kūno, nes filmuose neskiriama dėmesio moters glamonėms ir klitorio stimuliavimui.

Džiaugiuosi, kad vis daugiau informacijos pasiekia moteris tiek apie jų pačių anatomiją, kurios daugelis moterų, deja, net nepažįsta, tiek apie malonumo galimybes. Moters klitoris – tai ne mažytis taškelis, kurio tik viršūnėlę apčiuopiame. Visas jo „kūnas“, kaip ledkalnis, slypi viduje. Šį „kūną“ sudaro klitorio kojelės ir kitos dalys, kurios kartu užima tiek vietos, kad dydžiu beveik prilygsta vyro lyties organui.

Taip pat daugelis moterų nežino apie trijų lygmenų orgazmus. Tiesa, aš kalbu ne tik apie fiziologinę pusę, kuomet mūsų meridianai atviri, mes galime cirkuliuoti orgazminę energiją kūne ir patirti daugkartinius orgazmus bei keistis su savo partneriu in ir jan energijomis. Tai labai subtili tema, tačiau svarbi kiekvienai moteriai bet kuriame amžiuje.

Organizuoji stovyklas ir seminarus moterims. Gal galėtum papasakoti, kokios problemos dažniausiai kamuoja dalyves ir kokias įžvelgi jų gilumines priežastis?

Viena dažniausių priežasčių, kodėl moterys integruoja seksualines praktikas į savo gyvenimą – tai šlapimo pūslės nelaikymas, atsirandantis iškart po gimdymo arba su amžiumi. Tačiau atvykusios į mokymus, arba pradėjusios online pamokas, moterys pajunta, kad „Gydomoji Tao Meilė“ gerokai platesnė tema nei tik dėmesys lyties organų treniravimui. Jos pradeda suprasti, kad meditatyvios praktikos labai svarbios emociniam balansui. Kai ima pačios jausti malonią, kūnu judančią šilumą ciguno praktikų metu, tuomet ateina suvokimas, kad nori praktikuoti visą kompleksą, ne tik spręsti konkrečią problemą, bet ir jausti harmoniją savo viduje.

Ką patartum moterims, kurias kankina PMS ir skausmingos mėnesinės?

Viena svarbiausių daosių seksualinių praktikų dalių – nefrito kiaušinio praktika. Nefrito kiaušinis – tai ovalus natūralus akmuo, prie kurio patogesniam naudojimui rišamas siūlas. Kiaušinis naudojamas makšties raumenų treniravimui. Atliekant visą kompleksą, vidinės šypsenos meditaciją, krūtų masažą, Kėgelio pratimus ir naudojant nefrito kiaušinį, pasiekiama geriausių rezultatų. Tokios praktikos su nefrito kiaušiniu padeda sušvelninti PMS, kuris pamažu visai išnyksta, menstruacijos jau po pirmojo praktikų mėnesio tampa nebeskausmingos. Apie malonius pokyčius man pasakojo dešimtys seminarų dalyvių. Taip pat sprendžiasi šlapimo nelaikymo problema. Praktikų metu moteris labiau pažįsta ir myli savo kūną. Atsiranda natūralus pasitikėjimas savo partneriu. Emociškai apsivaliusi ir fiziškai sustiprėjusi, moteris gali patirti visiškai naujų pojūčių miegamojo malonumų sferoje.

Man nefrito kiaušinis daug daugiau nei treniruoklis. Tai akmuo, stiprinantis inkstų, šlapimo pūslės ir lyties organų energetiką. Nuoširdžiai rekomenduoju kiekvienai išbandyti nefrito kiaušinio praktiką ir įsitikinti pačioms.

Kaip seksualumas susijęs su dvasingumu? Juk religijos atskiria šias gyvenimo sritis…

Seksualinė energija – didžiulis papildomos gyvybinės energijos šaltinis žmogaus kūne. Senojoje indų jogos tradicijoje tantra taip pat buvo svarbi kaip ir senovės Kinijoje DAO mokyme seksualinės praktikos. Tiesa, DAO filosofija nesiejama su religija, tai daugiau mokslas apie žmogaus ir gamtos darną. Seksualinė energija turi sveikatinimo galių, todėl vadinama gydomąja tao meile. Mes patys save stipriname ir sveikatiname transformavę seksualinę energiją.

Moteris per kiekvienas menstruacijas praranda daug gyvybinės energijos, o su amžiumi daugiau praranda, nei gauna su maistu ir oru. Tai vienas iš aspektų, kodėl dauguma dvasinių lyderių ne moterys, o vyrai. Užkėlusios savo energetinį potencialą meditacijų ir ciguno pratikų metu, atėjus menstruacijų laikui, moterys vėl „krenta žemyn“ ir tenka visą kelią eiti iš naujo. Tuo tarpu vyrai praranda gyvybinę energiją per ejakuliaciją, nes kūnas visą savo atominį potencialą sudeda į sėklą. Dėl to religijos naudoja celibatą, kad vienuoliai neprarastų gyvybinės energijos ir išliktų aukštose vibracijose. Tuo tarpu daosiai moko vyrus technikų, kaip gyventi poroje ir mylėtis ne ejakuliuojant, o patiriant energetinius orgazmus kaip moterys. Tokiu būdu taupoma sėkloje slypinti gyvybinė energija.

DAO praktikose vyrai ir moterys tiek seksualine, tiek dvasine prasme tampa lygiaverčiai. Kaip in ir jan ženklas, kuriame dvi priešingos energijos stumia viena kitą ir sudaro judesį. Taip nė vienas nelaimi ir nepralaimi, o surandamas balansas tiek poroje, tiek kiekvieno iš mūsų viduje. Kai moterys susidraugauja su savo seksualine energija jos padeda atsiskleisti jų moteriškumui.

Tikimės, kad šis pokalbis padėjo jums naujomis akimis pažvelgti į seksualinės energijos temą ir ateityje įneš dar daug pokyčių asmeniniame gyvenime. Jei norite plačiau pasidomėti apie DAO meilės praktikas, galite paskaityti Editos Esenku tinklapyje gydomojitaomeile.com.

Parengė Rūta Steponavičienė

Nuotraukos iš asmeninio Editos Esenku Šimkutės albumo 

Jei jums patinka mūsų straipsniai, prašau paremkite mus. Ačiū!