Pavasarį pabunda gamta. Tarsi nujausdamas šį gamtos virsmą, pabunda ir žmogus. Pats organizmas pradeda prašyti kažko šviežio, gryno, žalio. Kažko, kas suteiktų jėgų ir energijos bei leistų prisijungti prie visuotinio gamtos ritmo. O gamta mielai suteikia žmogui savo pavasarines dovanas. Tereikia jas susirinkti.
Viena iš jų – dilgėlės. Ar gali būti kas nors didingesnio, sveikesnio ir stipresnio už šį augalą? Kiek daug jis yra pasitarnavęs žmogui… Maistui, sveikatai, kosmetikoje, virvėms, drabužiams… Tik pažiūrėkite, kiek šiame augale energijos! Kiek žalumos! Kiek sveikatos! Jau neminint to, kad tai tikras vitaminų, geležies bei mineralinių medžiagų šaltinis.
Na ir kaip nepanaudojus tokio augalo savo mityboje, jei jis visuomet čia pat, po ranka? Juolab, kad pavasarį jaunų dilgėlių ūgliukai būna patys maistingiausi ir vitaminingiausi. Galite juos dėti į salotas, kokteilius, desertus, pagardinti troškinius, kepinius, sriubas, lazaniją… Lazaniją?! Taip 🙂 O kodėl gi ne? Pavyzdžiui, vietoje prancūziško „Bešamelio“ padažo pasidaryti lietuviškų dilgėlių padažą. Taip praturtinsite šį patiekalą ne tik skoniu, bet ir maistinėmis savybėmis.
Taip ir gimė šis „Dilgėlių lazanijos“ receptas. Įkvėptas pavasario ir bundančios gamtos…
Receptas: „Dilgėlių lazanija” (Kiekis 5-6 asmenims)
Dilgėlių padažui reikės:
- 5 saujos dilgėlių (galima ir daugiau)
- 1 sauja garšvų (+ kitokių jums pažįstamų žolelių)
- 1 nedidelė cukinija
- 1 bulvė
- Provanso žolelės (pagal skonį: bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, raudonėliai)
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Juodieji pipirai
Lazanijos įdarui reikės:
- 250 g lazanijos lakštų (galite rinktis tuos, kurių nereikia papildomai apvirti)
- 4 morkos
- 2 nedidelės cukinijos
- 1 raudona paprika
- 150 g fetos ar kito balto sūrio (rinkausi „ser Favita“ – jis sūdytas, todėl reikės tolygiai paskirstyti)
- 250 g pomidorų tyrės
- 1 arb. š. smulkiai supjaustyto šviežio imbiero
- ½ arb. š. kumino
- 1 arb. š. džiovintų bazilikų (arba šviežių)
- 1 arb. š. džiovintų raudonėlių
- ½ arb. š. džiovintų rozmarinų
- ½ arb. š. džiovintų čiobrelių
- ¼ arb. š. juodųjų pipirų
- Šlakelis aliejaus kepimui
- Juodųjų pipirų
- Druskos
- Sūrio pabarstymui ant viršaus
Gaminimas: 1. Dilgėlių padažas
Cukiniją supjaustykite stambiais gabalais, bulvę smulkiais kubeliais, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu tik tiek, kad apsemtų. Virkite ant vidutinės ugnies. Kai daržovės šiek tiek apvirs (apie 10 min), sudėkite dilgėles su garšvomis ir dar keletą minučių apvirkite. Įdėkite prieskonius, druskos ir įpilkite alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite plaktuvu iki vientisos konsistencijos.
2. Daržovių padažas
Supjaustykite cukinijas plonais griežinėliais, paprikas mažais kubeliais, morkas sutarkuokite. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite imbierą, kuminą ir šiek tiek apkepinkite. Sudėkite paprikas ir morkas, viską išmaišykite ir pavirkite porą minučių uždengtame puode. Sumažinkite ugnį, sukrėskite cukinijas, pomidorų tyrę ir likusius prieskonius bei druską. Išmaišykite ir apie 5 minutes pavirkite ant nedidelės ugnies. Jei konsistencija labai tiršta, atskieskite vandeniu.
3. Lazanijos paruošimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC. Į kepimo indą įpilkite dilgėlių padažo tiek, kad padengtų visą dugną. Sudėkite sluoksnį lazanijos lakštų, ant viršaus uždėkite troškintų daržovių padažą, apibarstykite fetos sūriu. Dėkite kitą sluoksnį lakštų, dilgėlių padažo, daržovių padažo ir fetos sūrio.
Taip sluoksniuokite iki indo viršaus, pabaigoje uždėkite sluoksnį lakštų, ištepkite juos dilgėlių padažu, apibarstykite fermentiniu sūriu, uždenkite ir įdėkite į orkaitę. Po 20 min galite atidengti lazaniją ir dar 10 min pakepti, kol sūris gražiai apskrus.
Skanaus!
Pastebėjimai:
- Daržoves galite keisti pagal savo skonį.
- Kadangi lazanija vegetariška, galima ją papildyti kažkuo sotesniu – pvz. tofu sūriu. Nors man ir šis variantas pakankamai sotus.
- Nepervirkite daržovių įdaro, nes jos dar 30 min keps orkaitėj. Užtenka neilgai pavirti.
- Dilgėlių (su garšvomis) galima dėti ir į daržovių įdarą. Taip dar labiau praturtinsite savo lazaniją.
- Dilgėlių „Bešamelio“ padažą galima valgyti ir kaip atskirą patiekalą – sriubą. Labai skanu! 🙂
- -Vegetarams: lazanijos viršaus pabarstymui rinkitės sūrį, kur naudojamas mikrobiologinis, o ne šliužo ar veršelio skrandžio fermentas. Geras pavyzdys – sūris Germanto“.
Receptas Eglės Jūrėnaitės iš tinklaraščio „Gamtos poezija ir proza“: spausti čia.
Naujausi komentarai